Ekonomi

İnegöl’deki soğuk hava deposu enerjisini güneşten sağlayacak

Çiftçileri tek çatı altında toplamak amacıyla İnegöl Belediyesi sorumluluğunda kurulan Üretici Çiftçiler Kooperatifinin soğuk hava deposunun elektrik giderlerinin karşılanması için Güneş Enerjisi Sistemi kurulacak. Yüzde 65 TKDK hibesi ile hayata geçirilecek proje yılda 2 milyon liralık elektrik üretecek. Soğuk hava deposunun elektrik maliyetinin tamamını karşılayacak proje için TKDK ortasında İnegöl Belediyesi ile protokol imzalandı.

İnegöl’de çiftçileri tek çatı altında toplamak amacıyla İnegöl Belediyesi sorumluluğunda kurulan ve ilk faaliyeti olarak şehre 4 bin ton kapasiteli soğuk hava deposu kazandıran Üretici Çiftçiler Kooperatifi de çalışmalarına başladı. İnegöl Belediyesi’nin girişimcileri ile en önemli maliyet olan enerjiye ciddi bir yatırım için. Soğuk hava deposunun güneş enerjisi sistemi ile donatılarak yılda 2 milyon TL elektrik üretilmesi ve bu sayede soğuk hava deposu elektrik maliyetinin karşılanması hedeflenmektedir. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) iş birliğinde hibe esasına göre hayata geçecek proje için bugün protokol imzalandı. İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, TKDK Bursa İl Müdürü Bilal Tunç ve Üreten Çiftçiler Kooperatifi yöneticilerinin katıldığı imza töreninde, sistemin Şubat ayında hayata geçirilmesinin planlandığı açıklandı.

“Kooperatif üyelerinin çoğalmasını istiyoruz”

Belediye Meclis Salonu’nda düzenlenen imza töreni öncesi açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Alper Taban, “Bugün önemli bir duyurunun içindeyiz. Biliyorsunuz İnegöl sanayisi ile öne çıkan bir şehir. Sanayide mobilya, dokuma, metal ve makine yatırımları var.Tarım alanında da.Güzel şeyler olmasını diliyoruz.Verimli bir ovadayız.Birinci sınıf arazilerimiz var.Buna istinaden bir yatırım yaptık. göreve geldiğimiz gün itibariyle analizler yaptık.Bu analizler sonucunda çiftçimizin gelişimi, en iyi ürünü üretmesi, yeni eser çeşitlerini denemesi, günün kurallarına uygun çiftçilik yapması konularında analizler yaptık. “Kendimize bir hedef belirledik. Bu amacın başında birlikte ve birlikte çalışmayı öğrenelim diyerek Üretici Çiftçiler Kooperatifini kurduk. Cumhurbaşkanımızın imzasıyla buraya para aktarılarak bir kooperatif kuruldu. Kooperatifin bugün itibariyle yaklaşık 160 üyesi bulunmaktadır. Bu sayının artmasını istiyoruz” dedi.

“Soğuk hava deposu gücünü güneşten alacak”

İnegöl’de meyve üretiminin çok iyi olduğuna işaret eden Başkan Taban, “Yaklaşık 220 bin ton meyve üretiminden dolayı soğuk hava tesislerinde sıkıntı olduğunu öngörerek bu noktada bir adım attık. Tarımsal Kalkınma Desteğimiz Kurum bize burada takviye verdi.Tesisimiz devreye alındı.Depolamamızı orada yapıyoruz. Ancak soğuk hava depolarında en değerli gider kalemi elektrik tüketimidir. Devletimizin TKDK aracılığıyla verdiği destekler var. Burada elektrik enerjisinin özellikle güneş enerjisi sistemi ile kurulması için hibe programı açtılar. Bu programa başvurduk. İnegöl Belediyesi’nin yaptığı değerlendirme sonucunda bu anlamda TKDK’dan destek almayı hak etmiştir. Projenin detaylarından bahsetmek gerekirse tesisin üst kısmına güneş panelleri kurabiliriz. bunun fizibilitesini, getirisini ve maliyetini ölçmeye çalıştık.Burada yaklaşık 300 kw lık bir sistem yapılacak.Tabi buraya kurulacak sistemin maliyeti 3 milyon 650 bin lira.T KDK 65 e kadar destekler Cumhurbaşkanımıza, Tarım Bakanımıza ve TKDK İl Müdürü Bilal Bey’e teşekkür ediyorum.”

Şubatta yürürlüğe girecek

İhalesini hemen yaparak şubat ayında uygulamayı devreye almayı hedeflediklerini belirten Taban, “Bu tamamlandığında yıllık yaklaşık 2 milyon TL’lik bir güç sağlanması hedefleniyor. Bu rakam bizim yıllık maliyetlerimizin tamamını karşılıyor. . Dolayısıyla kooperatife avantaj sağlamış oluyoruz.”

TKDK İl Müdürü Bilal Tunç, “GES projesini Önderliğimizle görüşmeye başladığımızda artık çok erkendi. Sonuç olarak bugün güzel bir projeyi sonuca götürüyoruz. Ben bu projeye gönülden inanıyorum. Cumhurbaşkanı 30-60 puan arasına düşen bütün projelerin onaylanacağının sözünü verdi harekete geçtik.Süreci çok hızlı bir şekilde tamamlayarak bu günlere getirdik.TKDK açısından İnegöl Belediyesinin 2 farklı özelliği var. İlk özellik TKDK ile kamu kurumları arasında birinci sıradaki İnegöl Belediyesi’ne ait, keşke” dedi.

Konuşmaların ardından karşılıklı imzalar atıldı ve yüzde 65’i TKDK tarafından karşılanacak olan Güneş Enerjisi Sistemi (GES) projesi resmen hayata geçirildi. İhalenin kısa sürede yapılarak Ocak ayında çalışmalara başlanması ve Şubat ayında sistemin devreye alınması hedefleniyor. – BURSA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu