Ekonomi

Yalova Kestane Balının Coğrafi İşaret Tescili Yapıldı

Tadı ve özellikleri bakımından diğer bölgelerde üretilen ballardan farklı olan Yalova kestane balı için coğrafi işaret tescili yapıldı.

Yalova Arıcılar Birliği’nin 3 yıl önce Türk Patent ve Marka Kurumu’na coğrafi işaret başvurusu yaptığı Yalova kestane balı için mutlu sona ulaşıldı. 30 bin kovanın bulunduğu kentte 380 arıcının ürettiği ve yılda yaklaşık 350 ton üretim yapan kestane balı, Türkiye’de coğrafi işaret alan 28’inci bal türü oldu. Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar, Bakan İbrahim Yumaklı’nın öncülüğünde ve bakanlık politikaları çerçevesinde Yalova’da coğrafi işaretli ürün sayısının artırılması için çalıştıklarını belirtti. Yalova kivi, Yalova aronia ve Yalova kıvırcık koyundan sonra Yalova kestane balının da coğrafi işaret olarak tescillendiğini anlatan Parıldar, “Coğrafi işaret alırken kullandığımız kriterlerden biri de kestane oranımızın yüzde 74’ün üzerinde olmasıdır. kriter ise prolin değerinin 540 miligramın üzerinde olması.Bu 2 element “Yalova kestane balımızın öne çıkan unsurlarından biri” dedi.

“Minimum miktardaki ıhlamur balı, balımızın aromasına farklı bir lezzet, farklı bir lezzet katıyor.”

Coğrafi işaret alınan Yalova kestane balının üretiminde bazı şartların bulunduğunu anlatan Parıldar, şöyle konuştu:

“15 Mayıs itibarıyla kovanlarımızı üretim alanına getirmemiz. Ormanlık alanlardan maksimum 600 metre uzaklığa kadar konaklama, balımızın özelliklerini ortaya çıkaracak unsurlardan biridir. Onu diğer kestane ballarından ayıran bir diğer özelliği ise; Kestane balımızın içindeki eser miktardaki ıhlamur, aromasına katmaktadır, farklı bir lezzet, farklı bir lezzet sunması, Yalova kestane balımızın kahvaltı ve yemeklerimizde farklı bir değer kazanmasına ve farklı bir yer kazanmasına neden olmaktadır. Bu amaçla Yalovalı arıcılarımızla birlikte organik tarım yöntemiyle üretim yapıyoruz ve bunun yanı sıra Yalova kestane balı, polen, propolis, arı sütü de üretmeye devam edeceğiz. İnşallah Yalova kivisi, Yalova aronia, Yalova kıvırcık koyunu ve coğrafi işaretli Yalova kestane balıyla Yalova’nın hem Yalova’nın tanıtımına hem de tarımına farklı bir değer katacağını düşünüyoruz.”

“Balın resmi onay ve testlerden geçmesi gerekiyor”

Yalova Arıcılar Birliği Başkanı Hakan Gündüz, kestane balının yüzde 1’i geçmeyecek şekilde ıhlamur balı ve karadiken balı içermesi gerektiğini belirtti. Üreticilerin geçmişten bu yana ürettikleri saf balın değerinin bilinmediğine dikkat çeken Gündüz, “Balımızı aldığımız sertifikayla taçlandırdık. Böylece arıcımız ürününü daha iyi fiyata satma imkanı bulacak. tüketicilerimiz de daha iyi bala ulaşma imkanına sahip olacak.”

Arıcılara eğitim vereceklerini ve 2024 bal sezonundan sonra coğrafi işaretli balları piyasaya süreceklerini anlatan Gündüz, “Geçen yıl üretilen bal bu sınıfta sayılmıyor. Balın resmi onay ve testlerden geçmesi gerekiyor.”

Arıcıdan başlayarak kavanoza girene kadar kalitesi ölçülür.

Yalova Arıcılar Birliği’nde Yalova kestane balının 850 gramlık ambalajda 550 liradan satışa sunulduğunu söyleyen Gündüz, “Derneğimiz ISO 9001 ve ISO 22000 belgelerine sahiptir. Gıda kalite yönetimi ve uygulanabilirliği ile ilgilidir. Biz Türkiye’de ISO belgeli tek birlik. Arıcıdan başlayarak kavanoza girene kadar.” “Kalite ölçülüyor ve denetleniyor. Bizim için bu belgelerin olması çok önemli. Bunun sürdürülebilirliğini de takip ediyoruz. Bu konuda tüketicilerimiz balı çok rahat tüketebiliyor” dedi. -YALOVA

haberbasciftlik.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu